Jana Kerremans
Moderator / presentator
waar ben jij allemaal mee bezig?
Ik ben zelfstandig presentator en moderator. Mijn achtergrond als cultuurexpert en mijn werkervaringen in cultuurparticipatieve en cultuurtoeristische projecten, evenals als zakelijk manager voor non-profitorganisaties en musea, hebben me een waardevol netwerk, ervaring en kennis opgeleverd.
Mijn expertisegebieden én passies zijn literatuur, cultuurbeleid, filosofie, museologie, sociale geschiedenis, duurzaam toerisme, stedelijkheid, feminisme, LGBTQI+ & gelijke kansen.
Als freelance presentator en moderator heb ik onder andere gewerkt voor het And&-festival 2024, Passa Porta Festival 2023, Nacht van de Vrijdenker 2022, Het Betere Boek, Vrij-Spraak, BOZAR, Cultuurloket, Brainwash Festival Amsterdam 2022, Theater aan Zee 2021 & 2022, het Hannah Arendt Instituut, Africamuseum, De Buren & Europalia, Memento Woordfestival en meer.
Verder: Learning feminist. Music geek. Never not reading ;-)
Vanwaar die interesse in moderatie en presentatie?
Het was een natuurlijke affiniteit met luisteren, lezen, interviewen en podiumervaring van jongs af aan, en een ontembare leerhonger. Maar het is vooral de passie om verhalen van de gesprekspartner goed naar voren te brengen, verhalen die resoneren met een publiek en waarbij mijn gast zich als een vis in het water voelt. Klikt dat allemaal samen, dat is echt genieten. En natuurlijk heb ik een excuus om nog meer te lezen, én levenslang bij te leren.
Hoe onderscheid je jezelf in jouw veld?
Research, passie, enthousiasme, taalvaardig en een heel bewuste keuze voor projecten en organisaties waarin ik geloof. Voor elke opdracht verdiep ik me snel en grondig in nieuwe topics, dat is een groot deel van mijn drive.
Ik put kennis uit eigen werkervaring in hoofdberoep, maar ben ook al een leven lang bezig met kunst en cultuur, als boekennerd en toneelspeler van jongs af aan. Ook wil ik vechten voor een sterk en divers middenveld en een cultuursector in vrijheid, en wil ik organisaties dus waar dat kan, bijstaan.
Waar werk je momenteel aan? Wat zijn je toekomstplannen?
ik zou graag de sprong maken naar hoofdberoep, en mijn opdrachten uitbreiden met naast moderatie ook freelance projectmanagement, PR en advies voor kunsten, cultuur en non-profit.
Waar krijg je energie van?
Een prachtig mens ontmoeten 'on the job', zoals de Palestijnse schrijfster Adania Shibli die ik voor het Passa Porta Festival interviewde in maart 2023. Ik denk terug aan haar woorden en haar liefde voor taal die verbindend, maar ook ontwrichtend kan zijn, hoe zij daarmee worstelde - en dat twijfelen en zoeken mag - en daarom weet ik weer waarom we literatuur en verhalen moeten blijven brengen op de podia.
Hoe combineer je je hoofdberoep en je eigen werk?
Ook ik mijn hoofdberoep kies ik voor maatschappelijk engagement. Zo ga ik vanaf november 2024 aan de slag als relatiebeheerder fundraising bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een organisatie die ik zelf al jaren steunde. Ik kan in dat team op veel begrip rekenen, en kan zo werken binnen een 'glijdend' 4/5e systeem - zodat modereren nog lukt ;-)
Wat frustreert je aan ondernemerschap?
De onderschatting van tijdsinvestering en loon naar werk voor creatieve beroepen. Het gaat ook over de voorbereiding van de job. Als je een auteur goed wil interviewen, dan lees je idealiter alle boeken. Sommige organisatoren onderschatten (zeker financieel) welke tijd je erin investeert!
wat was je favoriete moment tot nu toe?
Modereren op het Brainwash Festival in Amsterdam en voor de BOZAR Talks & Debates.
WIE MAG JOU ALTIJD EENS BELLEN VOOR EEN SAMENWERKING?
Literaire festivals mogen altijd bij me aankloppen, maar ik heb ook ongelooflijk genoten om stevig uit mijn comfortzone te moeten komen voor een innovatie-en tech-festival dit jaar! Ze mogen allen droomklant zijn.
tips
〰️
tips 〰️
Een boekhouder inschakelen of zelf boekhouden?
Ik houd het hele jaar zelf klantenlisting en inkomsten-en uitgaven bij, maar jaarrekening en belastingsaangifte doet een boekhoudkantoor voor mij.
Een BOEK dat je zou aanraden?
Ik ben onlangs bijzonder geïnspireerd geraakt door De Toekomstformule van Jo Caudron, niet toevallig een panellid. De crisissen die onze wereld teisteren, zijn geclusterd. Maar doorgaans lees ik heel veel fictie, samen blijven timmeren aan de verbeeldingscrisis.
Wie moeten we kennen?
De filosofe Joke Hermsen (NL) heeft altijd iets ongelooflijk zinnig te zeggen, over alles, met vuur en passie en ongelooflijk diepe kennis.