Website Carbon calculator
Je hebt je misschien al eens afgevraagd wat jouw website precies verbruikt. Elke website heeft een impact op het milieu, en hoe meer bezoekers, hoe groter de impact. Onder het motto ‘alle beetjes helpen’ is het de moeite waard om te kijken wat je zelf kunt doen of (als dat een optie is) samen te werken met een bureau dat hierin gespecialiseerd is.
Kleine aanpassingen maken al een groot verschil, zoals:
Efficiënte code: Verwijder scripts die je niet meer gebruikt of die dubbel staan. Vervang oudere scripts door nieuwere versies en minimaliseer CSS en JavaScript om de laadtijd en het energieverbruik te verminderen.
Geoptimaliseerde afbeeldingen: Verklein en comprimeer afbeeldingen voor je website. Denk aan afmetingen en dpi (72 is voldoende voor webgebruik). Bewaar afbeeldingen in een efficiënt bestandsformaat: PNG-bestanden zijn vaak groter dan JPG, terwijl WebP een beter alternatief zijn. Voor websites op platforms zoals Squarespace, waarop Halftijds.be is gebouwd, is WebP vandaag geen optie (maar staat wel op hun roadmap voor 2025).
Groene hosting: Soms kun je dit zelf bepalen, maar als je gebruikmaakt van een websitebouwer zoals Squarespace, heb je daar geen controle over. Wix bijvoorbeeld beweert wel groene energie te gebruiken. Voor je begint te bouwen, ga je dit best even na.
Tools om je impact te meten
Er bestaan handige tools om inzicht te krijgen in de CO₂-uitstoot van een website en hoe milieuvriendelijk je pagina is zoals Website Carbon Calculator.
De energie die nodig is om de pagina te laden
Of de gebruikte stroom groen of grijs is
De CO₂-uitstoot per paginabezoek
Hoe jouw site scoort in vergelijking met andere websites
Deze calculator vergelijkt de impact ook met dagelijkse handelingen, zoals het aantal gereden kilometers met een elektrische auto of het aantal bomen dat nodig zou zijn om de uitstoot te compenseren.
Beacon geeft je website een score (van A tot F) en biedt een diepere analyse van factoren zoals:
De grootte van je scripts
Stylesheets en fonts
Afbeeldingen
Hierdoor kun je beter zien waar optimalisatiemogelijkheden liggen. In tegenstelling tot Website Carbon Calculator, kun je deze tool onbeperkt gebruiken en houdt deze een overzicht bij van de laatste tien tests. Zo kun je eenvoudig zien of je aanpassingen effect hebben.
Ecograder biedt aanvullende inzichten. Je krijgt een score van A tot E, verdeeld over verschillende aspecten:
Page Weight (hoe zwaar je pagina is qua data)
UX Design (gebruiksvriendelijkheid en energieverbruik)
Green Hosting (of je hostingprovider duurzame energie gebruikt)
Daarnaast analyseert de tool elementen zoals afbeeldingen, scripts en HTML/CSS. Een handige functie is de sectie ‘Opportunities for Improvement’, waarin je de grootste afbeeldingen op je website kunt vinden. Kopieer de URL van een afbeelding en plak deze in je browser om te bekijken welke bestanden geoptimaliseerd kunnen worden.
Door deze tools te gebruiken en kleine optimalisaties door te voeren, kun je de impact van je website op het milieu verkleinen zonder in te leveren op prestaties of functionaliteit en een plan maken om dit verder aan te pakken.
De voetafdruk van halftijds
We hebben zelf ook de oefening gedaan met halftijds.be en kregen op alle drie de calculatoren een F (of E bij Ecograder) score. Ook met de nodige aanpassingen.
De cijfers zijn indicatief, geen exacte berekeningen, maar ze tonen wel waar er werkpunten liggen. Om de daad bij het woord te voegen, hebben we Halftijds.be zelf getest en delen we hier onze resultaten in naam van transparantie (hier via Website Carbon gemeten)
Eerst even een aantal weetjes over Halftijds:
Opgericht 5 jaar geleden en volledig zelf ontwikkeld, inclusief de website.
Gebouwd op Squarespace, met ondertussen veel (slordige en inefficiënte) code.
In januari 2025 registreerden we 71.000 pageviews.
RESULTATEN OP 3 FEBRUARI 2025
halftijds.be doet het slechter dan 82% van de webpagina’s
Elke keer als iemand halftijds.be bezoekt, wordt er 1,32gr CO₂ geproduceerd (ter vergelijking Chat GPT verbruikt gemiddeld 4,32 gr CO₂ per opzoeking)
We zouden 9% minder CO₂ kunnen uitstoten als er groene energie wordt gebruikt maar Squarespace is niet transparant over het energiegebruik van hun servers (We rely on third-party cloud service providers and data center facilities that control their electricity considerations and water usage.) - lees hun duurzaamheidsrapport
ENERGIE
De uitstoot van die 71.000 maandelijkse pageviews produceert op jaarbasis:
1.121,71kg aan CO₂ of zoveel CO₂ als kokend water voor 151.920 kopjes thee
2.537 kWh aan energie of zoveel CO₂ als 211.381 volledige ladingen van een gemiddelde smartphone. Dat is ook genoeg elektriciteit om een elektrische auto 16.234 km te laten rijden.
Dat is gelijk aan:
51 bomen - halftijds.be stoot de hoeveelheid koolstof uit die 51 bomen in een jaar absorberen.
RESULTATEN OP 20 MAART 2025
Na enkele aanpassingen aan de website waaronder het verwijderen van onnodige JavaScript, andere designkeuzes, het verkleinen van afbeeldingen en kiezen voor een andere format zoals jpeg ipv png zagen we al een verschil.
halftijds.be doet het nu slechter dan 70% van de webpagina’s en is er dus 12% op vooruitgegaan.
Elke keer als iemand halftijds.be bezoekt, wordt er nu 0,86gr CO₂ geproduceerd. Dat is een vermindering van 0,46gr per bezoek.
Op basis van die 71.000 maandelijkse pageviews is dat op jaarbasis gelijk aan:
731,72 kg aan CO₂ of zoveel CO₂ als kokend water voor 99.149 kopjes thee of een vermindering van 52.771 kopjes thee t.o.v. de resultaten in februari.
1.655 kWh aan energie of zoveel CO₂ als 137.957 volledige ladingen van een gemiddelde smartphone. Dat is ook genoeg elektriciteit om een elektrische auto 10.595 km te laten rijden. Dat zijn 5.639 minder gereden kilometers en 73.424 minder gsm ladingen.
Het nieuwe resultaat is gelijk aan:
hoeveelheid koolstof die 34 bomen in een jaar opnemen of een vermindering van 17 bomen.
VERDER ACTIEPLAN
Hoe meer Halftijds groeit, hoe groter de impact én uitstoot.
Korte termijn:
Squarespace verder attent te maken op groene hosting. Er worden miljoenen pagina’s gemaakt op Squarespace. Een aanpassing in hun werking zou dus grootschalige impact hebben.
Squarespace aanmanen om nieuwere technologieën zoals WebP te introduceren. Snellere pagina’s = minder uitstoot.
Langere termijn:
Herbekijken of Squarespace wel de juiste tool is. Er zijn webdesigners die werken via duurzame principes zoals Statik.
Kijken naar het compenseren van de uitstoot door bijvoorbeeld bomen aan te planten via GoForest of Bos+.
Het is zeker de moeite eerst te kijken wat je zelf kan doen en als je nog moet starten met de bouw van je website, kijk dan zeker ook of ze groene energie gebruiken. Dat maakt het al een stuk makkelijker.