ORGANISATIE
Ben je een gedreven initiatiefnemer die graag concrete resultaten boekt? Wil je deel uitmaken van een enthousiast team en samen zorgen voor florerende trage wegen? Heb je een affiniteit met duurzame mobiliteit en de versterking van onze leefomgeving? Dan zit je op het goede spoor bij Trage Wegen!
Pendelaars die de files vermijden. Gravelbikers die ongekende tracés verkennen. Wijkcomités die kiezen voor een leefbare stad of gemeente. Joggers, spelende kinderen en rustzoekers. Biodiverse wegbermen en houtkanten vol leven. Iedereen is gebaat bij veilige en aangename wandelpaadjes, groene fietsroutes of verrassende doorsteekjes.
Sinds 2002 werkt Trage Wegen aan een robuust en fijnmazig netwerk van trage wegen in het Vlaamse en Brusselse Gewest. Daarbij wordt steevast een koppeling gemaakt met ruimere omgevingsvraagstukken op het vlak van mobiliteit, milieu, natuur, erfgoed, landschap, gezondheid, toerisme, e.d.
Trage Wegen combineert verschillende activiteiten: dienstverlening en advisering, studie- en projectwerk, beleidsbeïnvloeding, campagnes, enz. Vaak worden processen ontwikkeld waarin beleidsmakers, deskundigen, bewoners, gebruikers, ondernemers en/of andere belangstellenden samen kunnen participeren.
Bij Trage Wegen werken ruim 10 experten die van vele markten thuis zijn. Stedenbouwkundige, bioloog of historicus: we hebben het allemaal in huis. De gemene deler: onze passie voor buiten zijn en onderweg zijn. Er is een hoofdkantoor in Gent en een satellietkantoor in Leuven.
FUNCTIE
Als projectmedewerker sta je in voor het uitvoeren en verrijken van de projecten van Trage Wegen. Een flinke brok van ons werk bestaat uit gestandaardiseerde lokale trajecten bij lokale besturen. Je realiseert in verschillende steden of gemeenten modules of trajecten om een samenhangend en fijnmazig geheel van trage en autoluwe wegen uit te bouwen. Bij zo'n traag netwerk komen diverse beleidsstappen aan bod: cartografie, inventarisatie, visievorming, ontwerp, ecologische inrichting, terreinmaatregelen, onderhoud, enz. Een traject duurt gemiddeld 6 à 18 maanden en behelst een wervend toekomstproject waarvan trage wegen de ruggengraat vormen. Om tot gedragen resultaten te komen, werk je samen met verschillende actoren: beleidsmakers, bewoners, middenveld, deskundigen, grondeigenaars, weg- en natuurbeheerders, enz.
Trage Wegen is ook promotor van of partner in thematische en innovatieve projecten. Ook hier kan je ingeschakeld worden als trekker of ondersteuner. In 2025 schrijven we met Trage Wegen ons nieuwe meerjarenplan. We zetten de strategische koers uit voor de periode 2027-2031 en samen met jou bepalen we de de thema's waar onze organisatie op zal inzetten.
Naast de omlijnde projectwerking neem je enkele structurele taken op binnen onze vereniging. Zo wensen wij (onder meer) onze publieks- en professionele communicatie te versterken. Afhankelijk van jouw interesses en expertise, zullen we je inschakelen bij het ondersteunen van lokale vrijwilligersgroepen en het betrekken van nieuwe doelgroepen bij onze werking.
Concrete taken:
Je coacht participatieve trajecten en brengt mensen samen tijdens inspraakmomenten.
Je formuleert een ontwikkelingsvisie voor de trage wegen vanuit diverse mogelijke invalshoeken: vergroening, speel- en ontmoetingsruimte, plattelandstoerisme, klimaatadaptatie, woonkwaliteit, verkeersveiligheid en leefbaarheid, gezondheidsdiensten, erfgoedontsluiting, dicht-bij-huis recreatie, stilte- en rustbeleving, sportbeoefening, enz.
Je verwoordt oplossingen in de vorm van prikkelende toekomstbeelden, realistische beleidsadviezen, tactische interventies, ontwerp, terreiningrepen, inrichtingsvoorstellen, e.d. Je brengt kansen en knelpunten voor trage wegen in kaart: mobiliteitssituatie, ruimtelijke dynamieken, bestuurlijke context, behoeften van uiteenlopende stakeholders, juridisch kader, e.d.
Je treedt als adviseur, toezichthouder of facilitator in contact met grondeigenaars (onderhandelingen, afsluitingen), landmeters (rooilijnplannen, verleggingsprocedures, schattingen) en aannemers (terreinwerken).
Je werkt cartografische projecten uit via GIS-software, gericht op vormgeving, ruimtelijke analyse en/of communicatie.
Je stemt af met collega's, opdrachtgevers, diverse partners stakeholders, lokale middenveld en vrijwilligers.
Je doet aan projectprospectie en werkt projectvoorstellen (mee) uit.
Je schrijft nieuwsberichten en -brieven voor diverse doelgroepen.
Je verzorgt de contentplanning en creatie voor onze website en diverse sociale media.
Je werkt mee aan publieksgerichte of beleidsbeïnvloedende campagnes.
PROFIEL
Je bent maatschappelijk geëngageerd en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Je bent overtuigd van de noodzaak om het traag netwerk te verkennen, versterken en behartigen. Je bent bijzonder gemotiveerd om te werken voor een professionele milieuvereniging.
Je hebt een diploma dat aansluit bij de sociaal-ruimtelijke context van trage wegen: stedenbouw en ruimtelijke planning, milieustudies, biologie, verkeerskunde, geografie, architectuur, sociologie, landschapsarchitectuur, enz. (of gelijkwaardig door ervaring).
Je hebt oog voor ruimtelijke dynamieken en synergieën, je kan omgaan met conflicterende invalshoeken en je bent creatief in het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Je kan autonoom werken, neemt initiatief en grijpt kansen, maar je vraagt (en krijgt) ook hulp wanneer nodig.
Je hebt affiniteit met of ervaring in proces- en projectmanagement. Je hebt een talent voor organiseren, je kan het overzicht bewaren en blijft op koers.
Je bent een vlotte communicator. Zowel mondeling (bv. opleiding geven, luisteren en overtuigen bij een onderhandelingsgesprek) als schriftelijk (bv. schrijven van een onderzoeksrapport, wervende communicatie voor diverse doelgroepen).
Je hebt een brede kennis van of interesse in maatschappelijke dynamieken, mobiliteit, publieke ruimte, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en ontwerp, participatie, landschap en natuur, enz.
Je bent flexibel inzake werktijden (regelmatige avondvergaderingen, sporadisch weekendwerk). Je kan inspelen op verwachtingen van collega's of projectpartners. Projecten veronderstellen frequente plaatsbezoeken. Opdrachten zijn in heel Vlaanderen mogelijk. Bij de werkverdeling houden wij zoveel als mogelijk rekening met de woonplaats van de verschillende werknemers.
Pluspunten
Je hebt relevante professionele ervaring.
Je bent vertrouwd met cartografische software (GIS).
Je hebt schets- en ontwerpervaring.
Je beschikt over administratief-juridische kennis inzake ruimtelijke ordening en/of wegenrecht.
Je hebt ervaring met participatie, burgerinitiatieven, bemiddeling, overleg, verenigingsleven, e.d.
Dit is een geïdealiseerd profiel. Vul dit aan met jouw eigen kwaliteiten. Je krijgt bij Trage Wegen de ruimte en ondersteuning om je verder te ontwikkelen.
AANBOD
Contract onbepaalde duur met onmiddellijke indiensttreding;
4/5de regeling binnen 35-uren week (je werkt dus 28 uur per week);
Brutoloon volgens barema B1a van het socio-culturele werk (Paritair comité 329) relevante ervaring kan omgezet worden in anciënniteit;
100% vergoeding openbaar vervoer of fietsvergoeding, eindejaarspremie en maaltijdcheques;
Je hoofdkantoor is in Gent of Leuven (naar keuze). Trage Wegen is flexibel op het vlak van tijd- en plaatsonafhankelijk werken.
Je krijgt de kans om je talenten in te zetten voor duurzame projecten en een groenere toekomst.
Je werkt in een vlakke organisatiestructuur waar eigenaarschap over de eigen verantwoordelijkheden, een open en eerlijke houding en levenslang leren belangrijke uitgangspunten zijn.
Trage Wegen is gekend als een solide, slagvaardige organisatie met een actuele missie en een breed maatschappelijk draagvlak. Wij bieden jou een aangename en inspirerende werkomgeving. Je komt terecht in een gemotiveerd en interdisciplinair team.
INTERESSE?
We willen iedereen gelijke kansen bieden, waarbij kwaliteiten belangrijker zijn dan gender, etnische achtergrond, beperking of nationaliteit.
Solliciteer door je cv en motivatiebrief in 1 pdf naar info@tragewegen.be, t.a.v. Laura Peeters (zakelijk coördinator) te sturen, met onderwerp 'Sollicitatie Projectmedewerker'. Je kan tot en met zondag 30 maart reageren op deze vacature.
Ten laatste op vrijdag 4 april contacteren we de geselecteerde kandidaten en krijg je informatie over de verdere procedure. Houd dinsdag 22 april (9u-18u30) vrij voor de volgende (en laatste) ronde.
Wil je meer weten over de functie, sollicitatieprocedure, het personeelsbeleid of de doelstellingen en plannen van Trage Wegen? Neem dan contact op met Laura Peeters via info@tragewegen.be of 09 331 59 20 (niet op maandag).