Amin Srasra

Choreograaf / kunsteducatieve coach / Danser

Instagram: @aminsrasra


WIE BEN JIJ?

Ik ben Amin (35), kunsteducatieve coach, choregraaf, danser en leerkracht. Ik begeleid jongeren in de podiumkunsten, maak choreografieën en dansstukken, coach en ondersteun creatieve projecten (dans, regie, voorstelling…) en doe dit nu al ruim meer dan 10 jaar.

Mijn opdrachtgevers zijn zeer gevarieerd: van scholen tot dansorganisaties. Ik werk voornamelijk voor organisaties, maar soms ook specifiek met artiesten. Het vertrekt altijd vanuit een vraag en dan werk ik concepten en moodboards uit. Dat gaat van choreografieën in shows/voorstellingen/ tv tot artistieke uitwerkingen van videoclips tot performances.

Hoe onderscheid je jezelf in jouw veld?

Mijn opleidingen. De combinatie van pedagogiek en dans. Een sterke creatief visie ondersteund door mijn roots en mijn empathisch en sterk inlevingsvermogen.

Door mijn roots, kennis en mijn empathisch en sterk inlevingsvermogen. De combinatie van pedagogiek en dans is heel waardevol, vooral in het werken met specifieke doelgroepen. Daarnaast heb ik een sterke creatieve visie.

Waar werk je momenteel aan?

Op dit moment begeleid ik een jongere die een eigen voorstelling maakt. In de toekomst wil ik nog meer helpen met het begeleiden en faciliteren van artistieke processen van jongeren die weinig of geen mogelijkheden krijgen.

Ik geef ook bewegingslessen in scholen - ik noem het beweging omdat vaak dans negatief wordt bekeken - waarbij ik vertrek vanuit ieders eigen lichaam/bewegingstaal.

Daarnaast geef ik ook nog dansles (Hip Hop & Modern), lichaamstaal op scène, podiumprésence en werk ik visies en concept uit voor artiesten en verschillende reclamebureaus.

Choreography: Amin Srasra

Wat inspireerde je om voor jezelf te beginnen?

Ik begon na mijn opleiding les te geven in het SO en combineerde ik dat met eigen dansopdrachten. Nadien begon ik Hip Hop dansles te geven in een dansschool en organiseerde ik samen met vzw Dansarte o.l.v. Sarah Delen verschillende events.

Naarmate mijn ervaring in het onderwijs en het organiseren van evenementen groeide, begon ik eigen methodes te ontwikkelen. Ik richtte me vooral op manieren om jongeren, die normaal weinig tot geen toegang hebben tot dans, kunst en cultuur, te laten ontdekken hoe ze hun eigen bewegingstaal konden ontwikkelen, zonder de complexiteit en de soms negatieve connotatie van dans daaraan te linken. Tegelijkertijd zocht ik naar mogelijkheden om kansen te creëren voor jongeren die normaal gesproken weinig aansluiting vinden bij dans, kunst en cultuur. Daarnaast heb ik een grote passie voor styling en besloot ik mezelf daar meer in te verdiepen en de sprong te wagen.

HOE ziet jouw netwerk eruit?

Mijn netwerk is zowel nationaal als internationaal breed, mede door mijn hoofdberoep als programmator/curator voor de Schouwburg Kortrijk, maar evengoed door de verschillende shows waarin ik dans. Ik probeer hoofd- en bijberoep te scheiden van elkaar, maar dat is heel moeilijk in de culturele sector werk.

Wat IS de belangrijkste les die je hebt geleerd als zelfstandige?

Als individu is het vaak moeilijk om partnerschappen op te bouwen, zeker als mensen je werk nog niet kennen. Je moet je bewijzen en dat gaat in het begin vaak gepaard met twijfelen aan jezelf. Maar net dat moet je niet doen! Vertrouw op jouw visie en ga ervoor.

Eens mensen mij beter leren kennen, krijgen ze ook inzicht in de methodologieën en de pedagogiek die ik toepas. Een belangrijke les voor partnerschappen: never judge a book by its cover.

Ligt je focus momenteel op Kortrijk en omstreken of werk je breder?

Op dit moment werk ik enkel in Kortrijk. Vorig jaar lag de focus meer op Anderlecht & Brussel met een project van Zinnema, samen met mijn collega-coach Andrea Kovačević. Dit schooljaar stond ik dan weer in Dworp om een workshop te geven aan studenten Ergotherapie. Afstand is dus heel relatief.

In welke mate speelt duurzaamheid een rol in je onderneming?

Heel hard. Ik probeer doorheen mijn werk, kansen te geven aan jongeren die er anders geen krijgen. Die door deze maatschappij gestigmatiseerd worden en gebruik daarbij kunst en creatie als tool. Het sociale aspect is dus heel belangrijk voor mij en geniet er echt van om als verbindende factor tussen de organisatie en de jongeren te fungeren.

waar krijg je energie van?

Om een concept tot leven te zien komen, dat is echt wel mijn passie. Al de projecten tot nu toe zijn al heel waardevol geweest. Het is vooral mooi om te zien dat jongeren zo openbloeien en de impact die kunst, creativiteit en cultuur kan hebben op een persoon.

Mijn favoriete project zal projectwww zijn, een voorstelling die jongeren uit Brussel samenbrengt, zowel Nederlandstalige als Franstalige. Die complexiteit van elkaar (soms) niet te begrijpen en toch een gemeenschappelijke taal te vinden in dans en performance.

Ik haal enorm veel energie en voldoening uit mijn job, vooral uit het begeleiden en opleiden.
Omdat ik hen kan ondersteunen in een domein waar ze aanvankelijk meestal niet van weten en ze kan opleiden tot (semi-)professionele beoefenaars.

 

tips

〰️

tips 〰️

EEn boek waar je Veel aan hebt gehad? 

a little life - Hanya Yanagihara  & the alchemist - Paulo Coelho

Wie moeten we kennen?

Ondernemer en collega-coach  Andrea Kovačević (@andreakvcvc).

zelf boekhouden of schakel je een boekhouder in? 

Ik schakel zelf een boekhouder in, dat zou ik zeker ook aanraden.