Yves Decamps

schilder / illustrator


WIE BEN JIJ?

Ik ben Yves Decamps (1976). In 2002 studeerde ik af als Meester in de Beeldende Kunsten aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel. Mijn schilderijen baseer ik op combinaties van beelden die ik op het internet vind. De afgelopen twintig jaar heb ik in Peru en Spanje gewoond, en nu probeer ik opnieuw mijn plek te vinden in België. Ik maak werk onder de naam NORMALCIDE.

Hoe ben je gestart?

Vanaf het moment dat ik aan mijn kunststudies begon, heeft het me continu in zijn greep gehouden. Ik startte met fotografie, evolueerde naar fotomontage en uiteindelijk belandde ik bij de schilderkunst. Ik zou het geen project noemen; het voelt eerder als een dwang. Zodra een werk af is, begin ik aan het volgende.

Wat onderscheidt jou?

Ik doe gewoon mijn ding en zie andere kunstenaars niet als concurrenten. Ik geniet er juist van om me te laten inspireren door het werk van mijn collega's.

Wat is het grootste misverstand over jouw beroep?

Een kunstenaar werkt wel degelijk. Het gaat niet alleen om het creatieve proces zelf, maar ook om de distributie en het netwerken via sociale media, wat veel tijd en inspanning vergt.

Wat is je beste moment tot nu toe?

Dit jaar kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan ARTMADRID. Ik had al wel van de expo gehoord, maar het was de eerste keer dat ik er zelf was. Ik werd door mijn galerij 3 Punts Galeria in Barcelona uitgenodigd om deel te nemen aan de tentoonstelling. Het evenement richt zich vooral op opkomende kunstenaars die vertegenwoordigd worden door vooral Spaanse galeries. Er werd schitterend werk getoond door artiesten die ik al jaren volg via Instagram, dus het was fantastisch om die eens in levende lijve te zien. 

I’m a recycler of visual trash, specialized in portraying the residents of my personal universe.

Wie mag jou altijd eens bellen voor een samenwerking?

Naast mijn eigen werk, maak ik ook werk in opdracht. Het gaat dan vooral om platenhoezen en gepersonaliseerde portretten. Ik zou graag eens een platenhoes willen ontwerpen voor een van mijn rockidolen. Helaas zijn de meesten van hen al overleden. :)

Ik sta open voor alles maar heb wel een voorkeur voor rock en alternatieve genres hoewel dat tegenwoordig allemaal versmolten is. Ik kom nog uit de tijd van de new wavers, de hardrockers en Johnnie's :). Onlangs had ik de eer om het  beeld mogen leveren voor de hoes van het debuutalbum van Maria Iskariot, de kersverse Humo's Rock Rally winnaars.

Zijn er recente trends die een significante invloed hebben gehad op jouw werk?

Niet echt, maar ik geloof dat het internet een explosieve rol heeft gespeeld in de hedendaagse kunstwereld. Er zijn ongelofelijk veel mensen die schitterende dingen maken en die dankzij de sociale media nu in staat zijn hun werk te verspreiden zonder de traditionele kanalen zoals de galerijen of musea. Ik heb zelf 16 jaar in Peru gewoond, waar het bijna onmogelijk was om kunst te verkopen. Dankzij sociale media heb ik mijn werken wereldwijd kunnen verspreiden.

Wat IS de belangrijkste les die je hebt geleerd als zelfstandige?

Als je een rustig leven zonder financiële zorgen wilt leiden, word dan alsjeblieft geen kunstenaar.

wat zijn je grootste doelen?

In staat zijn om volledig van mijn kunstactiviteit te kunnen leven. Ik heb jarenlang in Peru gewoond en daar werkte ik ook in de vastgoedsector. Dat gaf me voldoende tijd om me ook nog met kunst bezig te houden. Momenteel woon ik in Spanje en hoewel mijn werk hier goed wordt ontvangen, heb ik na 20 jaar in het buitenland weer zin om dingen in België te doen. Ik woon sinds 2021 terug in Europa en heb zo sneller mijn netwerk kunnen uitbreiden, enerzijds via Instagram en anderzijds ook via galerijen en tentoonstellingen in Spanje. 

 

tips

〰️

tips 〰️

Welk boek heeft een grote impact gemaakt op jou?

Brave New World - Aldous Huxley

Doe je zelf je boekhouding of schakel je een boekhouder in? 

Op dit moment werk ik samen met een boekhouder, maar als ik me weer in België vestig, zal ik waarschijnlijk via payroll gaan werken.

Wie moeten we kennen? 

Frank Zappa en Rick Rubin, de legendarische muziekproducer die heeft samengewerkt met artiesten als Johnny Cash en de Red Hot Chili Peppers. Rubin is ook de auteur van 'The Creative Act', een boek waarin hij creativiteit benadert vanuit een oosters filosofisch perspectief.