James Pearson
Venture Acceleration Manager / Founder
wie ben jij?
Een generalist met een internationale blik (half-Brits, geboren en getogen in Denemarken, gewoond en gewerkt in zes landen op drie continenten) die gepassioneerd is door ondernemerschap en duurzaamheid.
Hoe ben je in BelgiË terecht gekomen?
Ik ben bijna per toeval in België beland, voor een professionele opportuniteit. Na drie jaar ben ik vertrokken, maar drie jaar geleden ben ik dan weer teruggekeerd.
Toen ik België in eerste instantie verliet, was dat om naar Montreal in Canada te verhuizen. Een fantastische stad en een geweldige plek om te wonen, maar ik kreeg toch een serieuze cultuurshock omdat er zo weinig aandacht ging naar klimaatkwesties. Samen met mijn al langer bestaande interesse in duurzaamheid heeft dat me aangespoord om meer te leren over de uitdagingen van klimaatverandering, zowel in Europa als wereldwijd. Ik besefte gaandeweg dat, ook al draag ik daar als consument aan bij, ik graag iets wou doen met een grotere, schaalbare impact.
Mijn verhuis naar Canada ook een kans om de wereld van tech-ondernemerschap te verkennen, door gewoon al doende te leren. In het begin had ik het lastig om me aan te passen aan zo’n ander denkkader dan in meer traditionele organisaties (en een andere bedrijfscultuur), maar uiteindelijk heb ik er onschatbare ervaringen opgedaan die me hielpen om te geraken waar ik nu sta.
wat doe je?
Ik help klimaat-technologische ondernemers op weg om succesvol te worden.
Als Venture Acceleration Manager bij imec.istart draag ik verschillende rollen: business coach, investeerder, board advisor, account manager en volg speciale projecten op. De rode draad is dat ik tech startups ondersteun als hun eerste aanspreekpunt, een sparringpartner voor oprichters die deelnemen aan het imec.istart-programma. Hoewel er in veertien jaar al veel structuur en methoden zijn ontwikkeld, duiken er nog steeds unieke situaties op die een creatieve aanpak vragen. Zelfs na drie jaar leer ik elke dag bij.
Als medeoprichter van Clime is mijn rol heel anders: minder gestructureerd en vaak dubbelzinnig maar dat is ook typisch wanneer je iets volledig nieuws begint. We moeten alles gaandeweg uitvogelen; er is weinig écht bekend of bewezen en we doen zelf wat nodig is.
“Ondernemerschap speelt een belangrijke rol bij het beperken van de klimaatcrisis.”
Hoe ben je gestart met clime?
Ondernemerschap speelt een belangrijke rol bij het beperken van de klimaatcrisis. Veel oprichters doen al heel goed werk op dat front. Maar we hebben meer getalenteerde mensen nodig om bij te dragen, en wel met ondernemingen die een schaalbare positieve impact hebben.
We zijn Clime begonnen om degenen die misschien nog twijfelen in staat te stellen om daadwerkelijk te beginnen, en dat op een heel praktische manier. We willen niet zomaar informele evenementen houden met inspirerende sprekers; we willen dat onze deelnemers met iets tastbaars naar huis gaan: een echt bedrijfsidee, een medeoprichter, een basisplan en follow-up, …. Er zijn genoeg goede ondersteuningsaanbiedingen (waaronder imec.istart) voor de latere fase maar we vonden dat er een gat was bij die allereerste stap van de startup-reis.
Eén van de grootste drempels om écht te beginnen is het vinden van een goed idee. Misschien ontbreekt het je aan kennis van een bepaalde sector om zelfs maar een basisidee te bedenken, of je duikt zomaar in een willekeurig idee op buikgevoel, zonder verder houvast.
Daarom willen we tijdens Clime Night domeinexperten laten vertellen over frustrerende problemen die zij zien en nog onopgelost zijn. Deelnemers kunnen dan dieper ingaan op één van die problemen en hun eerste ideeën vormgeven. Vervolgens krijgen ze rechtstreeks toegang tot die experts om hun vroege oplossingen te toetsen, en verlaten ze het evenement in elk geval met minstens één idee waar ze enthousiast en vol vertrouwen verder mee aan de slag kunnen.
hoe heb jij je cofounder leren kennen?
We hoorden van elkaar via een wederzijds contact en besloten eens te kletsen. Al gauw bleek dat we veel dezelfde interesses en ervaringen delen, maar elkaar ook perfect aanvullen.
Kan je je werk bij imec.istart en clime makkelijk combineren?
Tot nu toe valt het prima te combineren en het is bovendien vrij complementair. Ik heb imec.istart bewust ingelicht over Clime en hun goedkeuring gevraagd, ook al was het strikt genomen een privé-initiatief.
Het helpt natuurlijk dat ik een werkgever heb die genoeg vertrouwen geeft, waardoor ik me comfortabel voel om dit te delen. Ik hoop ook dat ons werk bij Clime uiteindelijk andere spelers in het ecosysteem—zoals imec.istart—ten goede komt, zeker wanneer die ondernemers hun reis verderzetten.
waar ben je trots op?
Op doorzetten, zeker als je niet weet hoe dingen zullen lopen. We gaan op 31 maart een eerste Clime Night houden, waar experten deelnemers helpen problemen te identificeren die de moeite waard zijn om op te lossen (zowel vanuit een zakelijk als een klimaatperspectief), en sparren over hun eerste ideeën.
Wat vind je frustrerend of moeilijk?
Veel dingen - dat is natuurlijk normaal als je iets compleet nieuws begint. Vooral uitdagend om niet te weten of je daadwerkelijk iets bouwt waar mensen bereid en enthousiast mee aan de slag willen of niet. En het krijgen van gemengde signalen terwijl je gewoon duidelijke antwoorden wilt.
Wat geeft je energie om te blijven gaan?
Voor mij draait het altijd om het besef dat er heel wat mensen zijn die er slechter aan toe zijn. Wees dankbaar voor wat je hebt en daadwerkelijk kunt doen. Of dat nu gaat over gezondheid, familie, levensstandaard, klimaatverandering, werkdruk of iets anders: het helpt me om die blik te bewaren. Zeker op ondernemersvlak: er zijn er zoveel die meer hebben geïnvesteerd, grotere risico’s nemen en zichzelf nog veel harder pushen.
Wie of welke organisaties hebben jou geholpen op je ondernemerspad?
Het is moeilijk om één specifiek individu of organisatie aan te wijzen, het gebeurde eerder stapsgewijs via verschillende activiteiten en ervaringen. “It takes a family,” zoals ze zeggen. In mijn rol bij imec.istart krijg ik dagelijks inspirerende input door ondernemers op de voet te volgen. Tegelijk besef ik hoe bescheiden mijn eigen ondernemerschap via Clime nog is, vergeleken met startup-oprichters die zichzelf volledig geven voor hun onderneming.
Wie mag jou altijd eens bellen voor een samenwerking?
We zouden graag meer financiële slagkracht hebben om ambitieuze ondernemers nog beter te ondersteunen bij het lanceren van hun startupidee. We weten dat er nog veel ongebruikte middelen op spaarrekeningen staan, die een positieve bijdrage kunnen leveren aan mens, planeet en welvaart. Daarom zijn we zeker geïnteresseerd in samenwerkingen met fondsen, stichtingen of soortgelijke organisaties die onze visie op klimaatondernemerschap delen.
tips
〰️
tips 〰️
Wie moeten we kennen?
Deze mensen springen er voor mij nu uit en krijgen volgens mij te weinig erkenning voor hun visie én ze werken allemaal parallel aan verschillende projecten:
Nicolas Streel – Een onzelfzuchtige ecosystem builder met een heldere visie op de huidige capaciteitstekorten in het Belgische ondernemerschap.
Brice Moreau – Ontwikkelt een platform op basis van coaching om professionals te begeleiden bij hun overstap naar een impactgerichte carrière.
Peter Depauw en het Steward-owned collectief – Ik ben benieuwd en enthousiast om te zien hoe ze de opvattingen rond eigenaarschap en bestuur van organisaties gaan herdefiniëren.
Er zijn natuurlijk nog heel wat anderen!
Enkele (niet-Belgische) inspiratiebronnen:
Rutger Bregman – Altijd stof tot nadenken. Ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe ‘Moral Ambition’, waarvan het basisidee wat raakvlakken heeft met Clime.
Jason Fried – Heeft behoorlijk tegendraadse ideeën over het leiden van een techbedrijf—en ik bedoel dat op een positieve manier. Altijd weloverwogen en goed onderbouwd, en vormt een fijn tegengewicht tegen de typische Silicon Valley-opvattingen.
Rob Snyder – Geeft heel diepgaand, maar tegelijk praktisch en nuchter inzicht in de ‘0-1’-fase van startups en het bereiken van product-market fit.
Marcus Feldthus – Als je vermoedt dat we een ander economisch systeem nodig hebben om ecologische en sociale rampen te voorkomen (hint: waarschijnlijk wel), dan is de Post Growth Guide en zijn contentcuratie een ideale start.
Seth Godin – Zeer productief auteur, maar ik vind ‘m op z’n best wanneer hij wordt geïnterviewd (bijvoorbeeld in podcasts). Een denker die altijd vanuit first principles werkt—absoluut de moeite waard om te beluisteren.