Pia de Jager
Communicatie manager / creative / ondernemer / social tech observant
WIE BEN JIJ?
Ik ben Pia (35), opgegroeid in het hoge noorden van Nederland en nu bijna 13 jaar inwoner van het zalige Antwerpen. Een creatieve ziel die graag de brug slaat tussen wat gezegd of verteld moet worden en dat op een begrijpelijke en mooie manier doen.
Wat doe je allemaal?
Momenteel ben ik communicatiemanager voor een agentschap van de Europese Unie voor programma’s gerelateerd aan AI, vrouwelijk ondernemerschap en de New European Bauhaus; bouw ik mee aan het extended reality (XR) ecosysteem in België; organiseer ik af en toe mee events voor de Belgische Web3 community en maak ik daarnaast mijn eigen content op Summit Studios over ‘social tech’ —observaties over de relatie tussen mens en technologie— vandaag nog een werk in progress. Als er dan nog tijd over is, ben ik graag creatief bezig, van tekenen tot video en digital art.
Hoe ben je op de naam Summit Studios gekomen?
De naam Summit Studios is heel bewust gekozen. 'Summit' omdat ik mezelf wil uitdagen om te kijken waar het zelfstandige verhaal me kan brengen, mijn talenten zo goed mogelijk wil ontwikkelen en inzetten, alsook een referentie naar de technologische singulariteit - het theoretische scenario waarin technologie zover ontwikkeld is dat we het niet meer controleren, met radicale consequenties voor de mensheid. Een eng concept, maar niet onrealistisch met de snelle ontwikkeling van AI.
Ik hoop dat ik een bijdrage kan doen om mensen bewust te maken om hiermee om te gaan. 'Studios' heb ik gekozen omdat het mezelf de vrijheid geeft om op verschillende manieren met dit onderwerp bezig te zijn - van corporate communicatie tot creatieve uitingen en alles daartussen.
Hoe ben je gestart?
Mijn studies waren gerelateerd aan kunst & cultuur en hoe deze een plaats hebben in de maatschappij, iets wat me sterk interesseert. Fast forward een paar jaar na mijn afstuderen bleek dat de bijbehorende jobs, in musea of als beleidsmedewerker bijvoorbeeld, me eigenlijk totaal niet (meer) aanspraken. Ik ging wel altijd op zoek naar een esthetisch, inhoudelijk en ondernemende insteek in mijn werk.
Zo kwam ik o.a. terecht bij een creatief agency dat campagnes ontwikkelde rond jong ondernemerschap en artiesten & jongeren kennis te laten maken met tech jobs, en een organisatie die ondernemers in Vlaanderen ondersteunt. De rode draad was altijd communicatie creatie —complexe informatie vertalen naar iets tofs en begrijpelijk— en een sterke nieuwsgierigheid om nieuwe dingen en sectoren te verkennen.
In het verleden heb ik veel zijprojecten gedaan: van feestjes organiseren en een zomerbar opzetten, tot support voor community projecten en het produceren van een tech talkshow tijdens de lockdown. Dat gaf me elke keer veel energie en dat is dan ook een grote drijfveer geweest om effectief de stap naar zelfstandige te zetten.
Sinds een paar jaar ben ik erg geïnteresseerd in nieuwe media en technologie, en die aspecten van creativiteit, projectmanagement, impact ondernemerschap en nieuwe tech combineer ik nu in het meeste van wat ik doe :)
Welk statuut heb je?
Ik heb een aantal jaren projecten in bijberoep gedaan maar sinds 2 jaar doe ik dat nu volledig in hoofdberoep. Toen ik in loondienst was, voelde ik altijd dat verlangen om voor mezelf te beginnen om zo een stuk vrijheid te creëren. Het uiteindelijk effectief doen, was een spannende stap maar eentje waar ik superblij en dankbaar voor ben.
Werken met verschillende klanten en projecten kan je zien als veel verschillende ‘bazen’ hebben maar ik ervaar daarbinnen veel vrijheid in de manier van werken, wat ik doe en hoe ik dat doe. Ik vind het tof om nieuwe paden te banen, ets op te bouwen en met verschillende teams samen te werken, in plaats van jarenlang dezelfde communicatierol te vervullen.
“Soms is het tijd om afscheid te nemen van een project —zakelijk of persoonlijk— en het kost meestal even tijd om te realiseren hoe je je prioriteiten moet herschikken.”
Is er veel overlap tussen die verschillende jobs?
De jobs verschillen sterk qua taken en samenwerking, maar inhoudelijk is er deels overlap. Wanneer ik opportuniteiten bij het één voor de ander zie, probeer ik altijd de link te maken en synergie te creëren. Bij het agentschap van de Europese Unie zijn vaak open calls voor innovatieprojecten, ook op vlak van nieuwe technologie. Wanneer relevant communiceer ik die dan door naar de XR community in België.
Is er een technologie waarin je verder wilt specialiseren?
Ik ben zelf erg gecharmeerd van extended reality (XR) - virtual, augmented en mixed reality. Ik zie dit als dé manier bij uitstek om de interface tussen mens en technologie toegankelijker te maken. Bijvoorbeeld in gaming: Ik speel zelf graag videogames, maar met toetsenbord en muis mis ik vaak de snelheid en precisie. Een VR-controller voelt voor mij veel natuurlijker. Ook in educatie en training kan XR een voordeel opleveren, bijvoorbeeld het leren bedienen van machines of in revalidatie. En natuurlijk heeft het ook superveel mogelijkheid op creatief vlak: virtueel ontwerpen in 3D, narratieve content in 360 graden, interactieve content, ... Dat laatste is natuurlijk ook interessant voor communicatie en marketing. Voeg er AI aan toe en de wereld ligt aan je voeten, terwijl je niet meer alles zelf hoeft te coderen van A tot Z.
Waar liggen volgens jou de uitdagingen in communicatie met deze nieuwe technologieën?
In termen van AI in communicatie denk ik dat het nu de uitdaging is dat we blijven kunnen onderscheiden wat echt/waar is en wat artificieel is. Hetgeen wat TikTok bijvoorbeeld zo aantrekkelijk en intrigerend maakt, is de authenticiteit: een gepolijste talking head met perfecte belichting is niet per se meer nodig om views te krijgen, het gaat erom dat wat je vertelt een mening/reactie is en natuurlijk overkomt. En er bestaan inmiddels AI agents die deze stijl van kadrering, bewegen en spreken exact nabootsen, en zo bijv. een of ander product op Amazon promoten. Ik heb er geen problemen mee om AI in te zetten in communicatie, maar zorg ervoor dat het bewust gemaakt is, een meerwaarde biedt, en niet misleidt. Waar blijft de AI die onze afwas doet, in plaats van onze creativiteit over te nemen :')
Wat is voor jou de grootste uitdaging?
De tijd juist blijven verdelen. Soms vraagt het ene project iets meer aandacht dan de andere, of moet ik bijvoorbeeld reizen voor een project. Dan wordt het extra belangrijk om je tijd goed af te bakenen en je hieraan te houden.
Wat drijft je?
De afwisseling! Altijd blijven bijleren en het geleerde vervolgens toepassen op verschillende fronten.
Welke momenten blijven je het meeste bij?
In 2022 op zeer korte termijn het eerste evenement van WEB32 succesvol uit de grond stampen met een aantal mensen die elkaar nog maar enkele weken kenden, was voor mij een moment waarop me duidelijk werd hoe sterk een gedeelde passie, missie, netwerk en skillsets kunnen zijn. Een event in de Antwerpse Waagnatie met 350+ bezoekers en internationale sprekers waar ik de communicatie voor verzorgde. Dat was ontzettend tof om de tone of voice, storytelling en content van 0 te laten groeien en de resultaten ervan te zien.
Ook dat specifieke moment in mijn loopbaan en hoe ik die groep mensen heb leren kennen, is een voorbeeld van een soort synchroniciteit: vele lijntjes die ik in het verleden heb uitgezet kwamen hierin samen. Everything in due time.
“Waar blijft de AI die onze afwas doet, in plaats van onze creativiteit over te nemen?”
Wat zijn de moeilijke momenten?
Soms is het tijd om afscheid te nemen van een project - zakelijk of persoonlijk - (zeker bij mij met 1001 creatieve ideeën) en het kost meestal even tijd om te realiseren hoe je je prioriteiten moet herschikken. Maar het schept dan altijd ruimte voor nieuwe dingen.
Waar hoop je nog aan te werken?
Mijn eigen platform en socials uitbouwen, en eens samenwerken met een groot artiest op een project met impact zou echt een droom zijn. To be continued wie, manifesting here ;)
tips
〰️
tips 〰️
Welk boek heeft je geïnspireerd?
fictie
Cloud Atlas - “Our lives are not our own. From womb to tomb, we are bound to others, past and present. And by each crime and every kindness, we birth our future.” - the Revelation of Sonmi 451.
Een fantastisch verhaal dat time-space aan elkaar weeft. Er is ook een prachtige film van gemaakt die niet afdoet aan het boek, maar juist nog een dimensie toevoegt. Een cerebrale vertelling, helemaal mijn straatje.
non-fictie
Women Who Run with the Wolves - een deepdive in de vrouwelijke psyche en intuïtie via archetypes, folklore en mythes uit verschillende culturen. Legt de vinger op veel wat ik niet kon beschrijven of soms aan twijfelde of het wel ‘echt’ of legitiem is om te voelen, en verbindend doorheen generaties. Super waardevol.
Doe je zelf je boekhouding of heb je een boekhouder?
Ik heb een boekhouder. Bonnetjes bijhouden lukt me prima, maar het verwerken ervan zou me te veel tijd en energie kosten dus ben ik zeer blij met de boekhouder die mij daarin ondersteunt en die me ook wijst op alle andere nodige administratie en opportuniteiten.
Wie moeten we kennen?
Sighswoon - “Developing a language with the invisible” - over transcendence, philosophy of the spirit, conscious vs unconscious behavior, creativity in the internet era, fostering connection, city vs nature life, romance, God-theorizing, truth-seeking, and more...
Dit krijgt vorm in bijv. tweets, visuele handleidingen op Instagram, een boek en langere podcasts en Q&A’s op haar Patreon. Een welkome oase om even bij neer te strijken in het turbulente informatietijdperk.
Death to Stock - analyse van culturele en visuele trends, die ze uitpluizen op social media en zelf opnieuw vormgeven in hoge kwaliteit stock photos met een focus op storytelling en artistieke expressie.