Margot Hermans

Oprichter halftijds / Community Manager / Creatieve Generalist


WIE BEN JIJ?

Ik ben ondernemend—al zou ik mezelf niet per sé een ondernemer noemen—en kijk vooral naar het grote plaatje, eerder dan naar de details. Tegelijkertijd sta ik bewust in het leven, en weet ik de kleinere dingen, inclusief mijn hond Zaki (die echt redelijk klein is) te waarderen. Ik verwijs respectvol naar mezelf als een jack of all trades, master of none.

Een fan van cultuur, muziek en technologie—en minstens evenveel van het experiment.

Wat doe je?

Vandaag ben ik voornamelijk bezig met Halftijds en met de vraag of dit platform meer kan zijn dan een jobsite alleen en of dat überhaupt nodig is.

Verder werk ik als freelance grant writer voor het creativity en design festival Us by Night, waar ik onder meer samenwerk met lokale overheden. Onder de naam 2 Lidl DJ’s draai ik ook plaatjes met mijn lief en mag ik sinds een jaar mee besturen bij muziekcentrum Trix, mijn eerste liefde.

Community building, ondernemerschap en Business for Good staat centraal in mijn werk, ongeacht de sector.

Wat ik vooral veel en graag doe: Google (tegenwoordig Ecosia - easy change, love the planet) raadplegen voor allerlei oplossingen en alternatieven :)

Waarom heb je zelf iets opgericht?

Na het afronden van mijn opleidingen in Architectuur en Cultuurmanagement, heb ik in 2023 nog een kort Sustainability Leadership Programme gevolgd aan KU Leuven. Doorheen de jaren heb ik gewerkt voor verschillende werkgevers in de socio-culturele sector, voor de overheid en voor privébedrijven (in de tech & en voor een investeringsfonds). Ik heb er al een gevarieerd parcours opzitten, en het is net die cross-sector ervaring die mij vaak leidt naar nieuwe projecten en ideeën.

Ik ben wel altijd ondernemend geweest: van concerten, feesten en expo’s organiseren, tot het boeken en managen van muzikanten en het bouwen van websites op Squarespace. Halftijds is daar ook een voorbeeld van. Gestart als een hobbyproject, gemaakt op een weekend en 5 jaar later leeft en groeit het nog steeds.

Zelf heb ik ook vaak deeltijds gewerkt en soms jobs gecombineerd, zowel in loondienst als zelfstandige. Dit project ligt mij nauw aan het hart maar wordt ook vormgegeven vanuit mijn eigen ervaring. Voor mij is Halftijds vooral een voortdurende leerschool, een plek om te experimenteren.

Waarom HALFTIJDS?

Het is begonnen met jonge ondernemers uit de creatieve sector, die vaak niet hetzelfde netwerk of kennis hebben van ondernemerschap als typische startup ondernemers en ze voelen zich soms ook een stuk minder zeker om de stap te zetten. Om hen daarbij te helpen, zocht ik zelf deeltijdse vacatures in loondienst. Zo was het makkelijker zoeken naar interessante jobs die hen toch de kans gaven om in bijberoep—en dus veiliger—te experimenteren met ondernemerschap.

Daarna ben ik dit verder blijven uitdiepen. Het laatste jaar heb ik wat meer tijd gevonden om het onderwerp verder te onderzoeken en om de site verder te ontwikkelen en stukje per stukje uit te bouwen, met Tijddelers, Zoekertjes, .... Ik geloof ook echt dat er nog meer inzit. In België tellen we meer dan 1 miljoen deeltijds werkende mensen, waarvan 80% vrouw, en we staan daarmee in de top 5 van de Europese landen. De doelgroep is dus heel groot en er liggen kansen en uitdagingen waar Halftijds aan kan bijdragen.

Vandaag is Halftijds een solo-project, waardoor het trager groeit dan ik soms zou willen. Het is een labour of love en voorlopig haal ik nog steeds voldoening uit het samenstellen van de nieuwsbrief, ook al is dat soms op woensdagnacht.

Welke momenten springen er voor jou uit?

In 2020 heb ik, samen met Iris Delafortry, Dunden opgericht, een community-driven tech hub in Antwerpen met een focus op start-ups en scale-ups die vaak werken rond sociale impact en gezondheidszorg. In 2024 zetelden er meer dan 30 startups en bedrijven in Dunden.

In 2024 hebben we de fakkel doorgegeven maar het hele proces, van het indienen en schrijven van een concessie dossier tot het mogen (co-)leiden van een innovatiehub is fantastisch geweest. Ik heb daar ongelooflijk veel geleerd op korte tijd. Hier kwamen mijn eclectische ervaringen ook eindelijk samen. Het werd nog maar eens duidelijk dat ik het beste functioneer in (totale) chaos, waar flexibiliteit nodig is (en aanwezig is) en waar grote structuren moeten uitgezet worden. De beginfase van een project is voor mij vaak het meest boeiend.

Bij Halftijds is het heel fijn dat wanneer iemand zich uitschrijft (niet doen!) van de nieuwsbrief, laat weten dat die een job gevonden heeft. Dat geeft toch het gevoel dat Halftijds echt een rol heeft gespeeld in hun zoektocht. Veel leuker dan wanneer iemand de nieuwsbrief bestempelt als ‘Spammy content’, wat ook een optie is heb ik gemerkt :).

Wie of wat heeft een belangrijke rol gespeeld in jouw parcours?

Veel mensen! In de afgelopen acht jaar , waarin ik rond ondernemerschap heb gewerkt (bij BAAS, BlueHealth Innovation Center, The CoFoundry, Dunden, …), heb ik vooral geleerd hoe waardevol gesprekken zijn. Luisteren, een open geest houden en durven herwerken. Er zit ook heel veel kracht in een sterk netwerk.

Wat IS de belangrijkste les die je hebt geleerd als zelfstandige?

Er is een groot verschil tussen ondernemend zijn en zelfstandige zijn. Je kan heel goed zijn in je vak maar als niemand je kent, of je opdracht eindigt of je hebt geen andere klanten, stopt het ook. Sales en marketing zijn belangrijk en niet voor iedereen vanzelfsprekend, inclusief voor mijzelf.

Het freelance / single founder leven kan ook eenzaam zijn dus een community van gelijkgestemden vinden is heel veel waard.

Wie mag jou altijd eens bellen voor een samenwerking?

Voor Halftijds zou ik het fantastisch vinden om hier een meer gedragen project van te maken, met samenwerkingen tussen gelijkgezinde organisaties, die andere onderdelen van het platform kunnen vormgeven.

Organisaties en bedrijven die geloven dat ‘one size does not fit all’, die stil staan bij de impact en hun voetafdruk. Organisaties die meer geloven in samenwerking en co-creatie dan concurrentie en die openstaan voor mensen die niet het standaard pad volgen, mogen me altijd bellen.

Waar hoop je nog aan te werken?

Er zijn een aantal zaken waar ik de laatste tijd vaak bij stil sta. Ik ben me steeds meer bewust van taboes rond deeltijds werken. Medewerkers worden bijvoorbeeld vaker  gezien als minder ambitieus of toegewijd, en worden zo over het hoofd gekeken voor promoties. Time- management is ook vaak moeilijk en er wordt niet altijd mee gemanaged van bovenaf. En het is een realiteit dat je er ook minder pensioen zal door opbouwen. Vandaag zijn dat problemen, maar evengoed ook opportuniteiten om mee aan de slag te gaan.

Ik zou graag Halftijds verder uitbouwen tot een platform waar je terecht kan als je op zoek bent naar iets anders dan de 9-to-5 carrière. Maar evengoed een tool die inzet op oplossingen door bijvoorbeeld te informeren over duurzaam beleggen of  een springplank biedt naar ondernemerschap en creativiteit. Verder mag het een ode zijn aan het experiment, aan flexibiliteit en keuzevrijheid en nieuwe werkvormen. En dan wordt het misschien wel tijd voor een naamsverandering :)

 

tips

〰️

tips 〰️

Welk boek heeft je geïnspireerd?

Gratis Geld voor iedereen van Rutger Bregman, over basisinkomen. Iets waar iedereen waarschijnlijk een mening over heeft maar vooral heel interessant om de historiek van dat concept verder te bekijken.

Think Again van Adam Grant over de kracht van nieuwsgierigheid, ontleren en opnieuw leren.

Een podcast die je kan aanraden?

Zwijgen is geen optie - het is al even geleden dat ik geluisterd heb maar hier staan fantastische gesprekken tussen.

ZELF boekhoudEN of EEN BOEKHOUDER? 

Ik heb zelf een boekhouder, die heb ik direct gezocht toen ik startte als zelfstandige. Ik raad het zeker aan, maar heb ook ondervonden dat het belangrijk is om actief met je boekhouder te praten en genoeg vragen te stellen.

Wie moeten we kennen? 

Eindelijk kan ik hier een lijstje neerschrijven van ondernemers waar ikzelf naar op kijk. Dit is de enige vraag die ik echt wou beantwoorden :)

Omvorm - Een design studio uit Antwerpen die gelooft in samenwerking en co-creatie. Ze staan mee aan de wieg van Steward Owned en werkten o.a. aan een project rond circulaire sneakers en voor startup Calabi, een bestelplatform voor lokale verkoop.

Gray Fruit - De nieuwste samenwerking van Arash Shahali en Anna Smolak, die organisaties en kunstenaars helpen met hun communicatiestrategie en subsidieaanvragen. Priceless!

Impact Shakers - Een internationale impact-ecosysteem met eigen investeringsfonds dat inzet op inclusief ondernemerschap met sociale missies: ‘Tackling Societal & Environmental Challenges Through Inclusive Entrepreneurship’. Opgestart door Yonca Braeckman, ook verkozen door Elle als Belgische vrouw van het jaar 2024. Als particulier kan je ook participeren in hun Microfund.

Ben’s Best - Mijn favoriete project met een sociale missie en uitstekende vormgeving. Er werd over alles nagedacht, zelfs het lettertype staat in teken van de missie: ‘Our Mission is to sell Great Pot and use the power of our business toRight the Wrongs of the War on Drugs'.

Hier een foto van mijn toch wel kleine hond, Zaki.

Edit door Arash Shahali & Charlotte Hermans