Stéphanie Spens

Coach / Herborist / Keramist / Stylist


Wie ben je en Waaraan werk je momenteel?

Ik ben Stéphanie, 33 jaar oud, en projectverantwoordelijke en coach bij BAAS in hoofdberoep. BAAS is een initiatief van cultuurhuis Kavka dat startende ondernemers ondersteunt via workshops, evenementen zoals makersmarkten, en persoonlijke coaching. Daarbuiten ben ik zelfstandige in bijberoep waar ik zo wat vanalles mee doe :).

Ik zou mezelf omschrijven als een gevoelige mensenmens, dierenvriend en natuurliefhebber, die graag diepere connecties legt. Duurzaamheid staat centraal in mijn leven; ik streef ernaar zo ecologisch mogelijk te leven en neem veel beslissingen vanuit dit perspectief.

Hoe ben bij BAAS terecht gekomen?

BAAS sluit nauw aan bij mijn vorig project STULP, opgericht met mijn beste vriendin Katrien, waar we startende kunstenaars en artiesten een podium boden. Ik heb altijd al brede interesses gehad en experimenteer voortdurend met nieuwe dingen. Momenteel volg ik een opleiding tot herborist en organiseer ik wandelingen en workshops over wildplukken, waarbij we eetbare planten culinair en medicinaal verwerken. In mijn vrije tijd ben ik dan weer bezig met keramiek, waarbij ik tegenwoordig soms ook op bestelling werk. Af en toe werk ik nog als styliste voor diverse projecten.

Wat inspireerde je om zelf iets te beginnen?

Als student had ik behoefte aan zingeving en een hoger doel. Ik werkte in de horeca en kwam in contact met een divers publiek: van muzikanten en filmmakers tot studenten en horeca-uitbaters. Ik merkte dat ze behoefte hadden aan een plek om samen te komen, te experimenteren en een podium te krijgen. Zo ontstond het concept van STULP, een plek waar iedereen welkom was om iets nieuws te proberen. Er was dagelijks iets te beleven, van concerten en feesten tot exposities, volkskeukens, creatieve workshops, handgemaakte markten en meer. Het was niet evident, maar ik ben mezelf nog altijd super dankbaar dat ik heb durven springen. Iets durven ondernemen , zit wel in mijn genen merk ik. Ik heb liever spijt van dingen die ik heb geprobeerd, dan spijt van iets dat ik niet heb durven onderzoeken… een nee heb je en een ja kan je krijgen.

Hoe ben je bij wildpluk terecht gekomen?

Tijdens de coronapandemie besefte ik dat mijn toenmalige job in de evenementensector niet meer bij mij paste. Ik bracht steeds meer tijd door in de natuur en begon op het bloemenplukveld van een vriendin te werken. Daar raakte ik geïnspireerd door de wilde bloemen en planten rondom de velden, die vaak als onkruid worden beschouwd, maar eetbaar en medicinaal zijn. Een echte openbaring voor mij.

Ik heb een eindeloze passie en enthousiasme voor wildpluk en herborisme, en die deel ik graag met anderen. Sinds kort organiseer ik regelmatig wildplukwandelingen en -workshops. Om mijn kennis te vergroten, volg ik een herboristenopleiding en lees ik veel boeken. Ik wil vooral mensen dichter bij de natuur brengen en hen de kracht van de natuur zelf laten ontdekken.

Waarvan komt die passie voor keramiek?

Ongeveer vijf jaar geleden probeerde ik voor het eerst een beginnerscursus pottenbakken. Ontzettend moeilijk en kon er echt niets van. Toch was ik enorm geïntrigeerd door het ambacht. Werken met je handen en een natuurlijk product om iets te creëren, fantastisch! Twee jaar geleden gaf ik het nog een kans. Sindsdien heb ik verschillende cursussen gevolgd bij diverse instructeurs en hoewel ik het momenteel als hobby doe, maak ik al wel serviezen op aanvraag. Ik ben nu bezig met een ontbijtset voor een bevriend koppel.

Een tijdje terug stond ik op een paar marktjes om te zien of mijn stukken in de smaak vielen, en daar heb ik veel van opgestoken. In september begin ik aan de kunstacademie om me verder te verdiepen.

En Hoe past styling dan in je verhaal?

Toen ik 20 was, begon ik in de filmwereld, voornamelijk op de sets van fictieseries en films. Later schakelde ik over naar reclamewerk omdat de lange dagen en periodes bij fictieprojecten niet te combineren waren met mijn sociaal leven. Ik wilde mij ook niet op zo'n jonge leeftijd al kapotwerken. Reclameprojecten zijn korter en krachtiger, maar tegenwoordig voel ik me steeds minder verbonden met die commerciële wereld. Het is leuk om af en toe te doen en kan een goede bijverdienste zijn, maar ik zie het niet langer als een carrièrepad.

wat frustreert je aan ondernemerschap?

Dat je veel moet afgeven van wat je verdient. Dat je als zelfstandige weinig vangnet hebt voor als je ziek bent, financiële problemen hebt, ... Dit maakt ondernemen voor velen onder ons onzeker en zorgt er daarnaast voor dat velen niet durven te springen.

Wat IS de belangrijkste les die je hebt geleerd als zelfstandige?

Altijd mijn intuïtie / buikgevoel volgen. Als er iets niet goed aanvoelt daar naar leren luisteren.

Waar kan je zelf nog hulp bij gebruiken?

Een beter (of professioneel) instagram-profiel uitbouwen, meer ruimte durven innemen en meer van mezelf laten zien, zowel mijn werk als wie ik ben. Misschien zou ik ook wat commerciëler moeten zijn? Daar stuit ik toch op weerstand...

Waar krijg je energie van?

Duidelijk te veel om op te noemen! Onlangs moest ik een hele dag een wildplukworkshop geven terwijl ik ziek was. Ik had bijna koorts, een verstopte neus, en voelde me slap en futloos, maar wilde niet afzeggen omdat het al lang gepland stond en het voor een grote groep was. Vanaf het moment dat ik op de locatie aankwam tot het einde van de dag, voelde ik niets meer van die symptomen.Wanneer je iets doet wat je echt graag doet, je dit diep van binnen voelt en je je automatisch goed en zelfverzekerd voelt. Een passie die klopt, voed letterlijk je ziel.

waar droom je van?

Een eigen plek hebben in de natuur hebben! In de Kempen, Limburg of zelfs de Ardennen of buitenland? Ik zou het geweldig vinden om een gemeenschap op te bouwen waar gelijkgezinde mensen elkaar kunnen ontmoeten met ruimte voor experiment. Een groot terrein met tiny houses voor verhuur, gezellige hoekjes met kampvuren, een ruim keramiekatelier voor workshops, en een kookatelier voor natuurlijke brouwsels. Iedereen die hier iets in ziet of een natuurgebied, atelier of ruimte ter beschikking wil stellen voor leuke experimenten of op zoek is naar een communitybuilder mag mij altijd contacteren!

 

tips

〰️

tips 〰️

Welk boek heeft een grote impact gemaakt op jou?

Alle boeken van Yung Pueblo! Zijn quotes geven perspectief over het leven en je persoonlijke groei.

“Flow” - Mihaly Csikszentmihalyi : een mens komt tot zijn recht wanneer hij/zij/men in de flow zit: je doet iets waardoor je bv. jouw zorgen en de tijd vergeet. Je bent enkel bezig met de handeling die je tot die flow brengt. Dit is iets waar ik dagelijks aan denk, om mijn flow te zoeken…  

Deze heb ik nog niet uit, maar is al heel inspirerend: Permacultuur in je persoonlijke en sociale leven - Looby Macnamara: over een manier van leven die niet vervuilt, een manier van leven waarbij je in harmonie bent met jezelf, anderen en de aarde. 

Doe je zelf je boekhouding of schakel je een boekhouder in? 

Wegens mijn computer- & cijferallergie heb ik een boekhouder! Dat geeft me veeeeeeel rust. :)

Wie moeten we kennen? 

Nathalie Schrauwen , bij wie het voor mij allemaal begon, dankzij vrijwilligerswerk op het bloemenplukveld van mijn beste vriendin. Nathalie is een echte speelvogel die met een verwonderde blik naar de wereld kijkt, een beetje zoals een kind dat op ontdekking gaat. Ze leidt wildplukwandelingen, runt haar eigen kombucha-fabriek, levert producten aan toprestaurants, organiseert teambuildings en verzorgt ook zeer originele diners. Een echte levendige en krachtige oervrouw!

Mijn ex-collega, designer Andrea Bos, heeft haar eigen label en creëert circulaire en duurzame kleding. Ze transformeert oude kledingstukken in patchwork creaties, alles van jassen en kimono’s tot gordijnen. Andrea is niet alleen artistiek, maar zet ook sterk in op duurzaamheid. In Antwerpen kun je vaak iemand zien fietsen in haar kleding, wat ik geweldig vind.