Veerle Follens
Therapeut / Coach in de natuur
Wat doe je?
In de bedrijfswereld waar conflicten schering en inslag zijn, ervaarde ik aan de lijve hoe "slecht uitdrukken en slecht luisteren" misverstanden voedt. En hoe onbewust taalgebruik in een spel van "aanval en verdediging" de status quo handhaaft. Toen mijn vaardigheden om hiermee om te gaan, ontoereikend bleken, ging ik actief op zoek naar impulsen om meer verbonden samen te werken en te leven. Sinds meer dan 25 jaar ben ik vanuit mijn basisopleiding aan de slag met maatschappelijke huisvestings-vraagstukken. Sinds een twintigtal jaar ben ik mensgerichte opleidingen aan het volgen en sinds een tiental jaar ben ik werkzaam als integratieve psychotherapeut en coach in de natuur en trainer in verbindende communicatie en in het bijzonder bij neurodivergent profielen.
Wat is het verschil tussen coaching & therapie?
Bij coaching staan we stil bij een vraag van de cliënt waar hij nog niet weet welke de volgende te zetten stap is naar een oplossing. We gaan vooreerst proberen samen de coachingsvraag helder af te lijnen.
Bij therapie staan we stil bij welke patronen mogelijk onderliggend zijn aan deze (en/of er mee samenhangende) andere vragen waar de cliënt mee zit.
Het is mogelijk dat een cliënt tijdens een coaching bewust wordt van bepaalde blokkades die nog teveel kinderen om de eerste stap te zetten richting een oplossing en dat dan therapie ingezet kan worden. .
Hoe ziet zo’n sessie in de natuur eruit?
Ervaring leert dat "groen" zelfreflectie, concentratie en zelfwaardering stimuleert. We starten met een oefening die ons perspectief van buiten naar binnen brengt. Vervolgens wordt de coachingsvraag nader verkend en stem ik samen met de cliënt af welke oefening(en) tijdens de sessie aan bod kunnen komen. Bij deze oefening(en) wordt ook de natuur betrokken, sowieso al via de metafoor van "je eigen weg" lopen. Door de coaching wordt de cliënt meer bewust van wat voor hem/haar van betekenis is.
“Als gecertificeerde coach in de natuur, geloof ik sterk in de helende kracht van de natuurlijke omgeving.”
Waar werk je momenteel aan?
Leren communiceren en stress reguleren bij atypische ontwikkeling van neurodivergente profielen (AD(H)D, ASS, HB, HSP). Dat wil ik in een groepstraining aanbieden.
Wat zijn de noden die je daar opmerkt?
1/5 van de mensen valt wellicht onder het neurodivergent profiel. Onze maatschappij (onderwijs en werkveld) is afgestemd op de "gemiddelde" mens; veel neurodivergente profielen wringen zich in bochten om "een jas aan te trekken die hen niet past". Om "neurodivergente overspanning" tegen te gaan, probeer ik hen te ondersteunen door een kader te creëren waarbinnen de kwaliteiten van hun "spiky" profiel ingezet kunnen worden en de uitdagingen worden ondersteund.
wat is het grootste misverstand rond therapie & coaching?
Therapie en coaching zijn gericht op het bevorderen van zelfinzicht en het verhogen van je levenskwaliteit. Ik los de issues waar je mee worstelt niet voor jou op, maar help je anders naar issues te kijken, pijnlijke emoties te verwerken (therapie) of situaties anders aan te pakken (coaching).
Wat typeert jouw manier van werken?
Pelgrimeren is wandelend stilstaan!
Als gecertificeerde coach in de natuur, geloof ik sterk in de helende kracht van de natuurlijke omgeving. In het bijzonder bij profielen met neurodiversiteit benutten we de rust en inspiratie van buiten om diepgaande ervaringen te bevorderen die leiden tot groei en inzicht.
Intern leren communiceren tussen gevoelens, gedachten en gedragingen maakt dat we ook extern beter gaan leren communiceren met een mens die mogelijk "anders bedraad" lijkt dan ons. Waar leven we voor? Waar leidt onze weg heen? Waar worden we door bedreigd, waardoor verrast? Door meer bewust te worden van onze behoeftes, voelen we ons ook zelf meer verantwoordelijk voor het vervullen ervan.
Al wandelend ontwikkel je nieuwe gedachten, doe je inspiratie op en kom je tot rust. Thema's als zingeving, eenzaamheid, stilte, traagheid en vrijheid wandel je aandachtig door.
Komen klanten naar jou of ga jij tot bij hen?
Ik woon in Hemiksem onder Antwerpen en de veerboot brengt ons op een kwartiertje in het prachtige natuurgebied en de polders van Bazel, Rupelmonde en Kruibeke.
Evengoed kan er samen met de cliënt afgestemd worden waar de sessie in het Antwerpse doorgaat. Elke groene omgeving kan ingezet worden voor coachen in de natuur.
Wat is je beste moment tot nu toe?
De vraag van een coachee na een sessie natuurcoaching of ze mij een knuffel mocht geven, het enthousiasme van cursisten na een training in verbindende communicatie, de verandering in uitstraling van een cliënt na een aantal sessies, …
tips
〰️
tips 〰️
Welk boek heeft een grote impact gemaakt op jou?
Ik ben een fervente lezer. Twee boeken die ik onlangs las en die ik zou aanbevelen zijn de volgende:
Als alle breinen werken: waarom neurodiversiteit op het werk goed is voor iedereen (Saskia Schepers)
Waardeer jezelf. En wordt gelukkig in je relatie (Eva-Maria Zurhorst)
Wat er in onze relaties met anderen gebeurt, geeft onze relatie tot onszelf weer. Als we onszelf leren waarderen én eerlijk leren zijn met onszelf, zullen we ook het verschil met de ander leren aanvaarden en waarderen.
Wie moeten we kennen?
De grondlegger van de verbindende communicatie, Marshall Roosenberg (in memoriam), super ondernemer, heeft zijn theorie immers heel praktisch gemaakt.